domingo, 19 de marzo de 2017

El Omega 3 está de moda

En autobuses, farmacias, revistas, internet, televisión, en cualquier medio de comunicación puedes sentirte bombardeado con tanta información respecto a la suplementación con ácidos grasos omega 3, que quizás llegues a considerar “necesito suplementarme”

Es verdad que se conoce su importancia y hay evidencia del impacto positivo que pueda llegar a tener en la salud por ejemplo, en la reducción de la adiposidad visceral, reducción de niveles plasmáticos de colesterol, triglicéridos, efectos positivos en el control de la presión arterial, entre otros.

Sin embargo, hoy en día sabemos según evidencia científica que esta recomendación podría llegar a ser contraproducente para determinados genotipos. (para mayor información leer acerca de SNPs en el apartado de Test Nutrigenéticos)

Depende tu genotipo esta recomendación podría  llegar a comprometer tu salud confiriéndote riesgo cardiovascular por ejemplo ó incrementar el riesgo de cáncer de próstata, mientras que para otra persona pudiera llegar a ser conferir protección ante enfermedades cardiovasculares.

Además, considera que lo que es tan bueno para la salud debería provenir de forma natural y quizás no encapsulado. Te recomiendo consultar con tu nutricionista o profesional de la salud si te estás suplementando o consideras hacerlo.

“Lo que es comida para un hombre es veneno para otro”
Lucrecio.


Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis.

CONTEXT:

Considerable controversy exists regarding the association of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and major cardiovascular end points.

OBJECTIVE:

To assess the role of omega-3 supplementation on major cardiovascular outcomes.

DATA SOURCES:

MEDLINE, EMBASE, and the Cochrane Central Register of Controlled Trials through August 2012.

STUDY SELECTION:

Randomized clinical trials evaluating the effect of omega-3 on all-cause mortality, cardiac death, sudden death, myocardial infarction, and stroke.

DATA EXTRACTION:

Descriptive and quantitative information was extracted; absolute and relative risk (RR) estimates were synthesized under a random-effects model. Heterogeneity was assessed using the Q statistic and I2. Subgroup analyses were performed for the presence of blinding, the prevention settings, and patients with implantable cardioverter-defibrillators, and meta-regression analyses were performed for the omega-3 dose. A statistical significance threshold of .0063 was assumed after adjustment for multiple comparisons.

DATA SYNTHESIS:

Of the 3635 citations retrieved, 20 studies of 68,680 patients were included, reporting 7044 deaths, 3993 cardiac deaths, 1150 sudden deaths, 1837 myocardial infarctions, and 1490 strokes. No statistically significant association was observed with all-cause mortality (RR, 0.96; 95% CI, 0.91 to 1.02; risk reduction [RD] -0.004, 95% CI, -0.01 to 0.02), cardiac death (RR, 0.91; 95% CI, 0.85 to 0.98; RD, -0.01; 95% CI, -0.02 to 0.00), sudden death (RR, 0.87; 95% CI, 0.75 to 1.01; RD, -0.003; 95% CI, -0.012 to 0.006), myocardial infarction (RR, 0.89; 95% CI, 0.76 to 1.04; RD, -0.002; 95% CI, -0.007 to 0.002), and stroke (RR, 1.05; 95% CI, 0.93 to 1.18; RD, 0.001; 95% CI, -0.002 to 0.004) when all supplement studies were considered.

CONCLUSION:

Overall, omega-3 PUFA supplementation was not associated with a lower risk of all-cause mortality, cardiac death, sudden death, myocardial infarction, or stroke based on relative and absolute measures of association.

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